Japani Phal is an orange round fruit that comes from the Diospyros tress. Persimmon is the national fruit of Japan due to which its name in Urdu is Japani Phal.
It is mainly grown in Asia and America. There are many types of this fruit, including the famous ones Fuyu and Hachiya.
Fuyu is non-astringent and looks more like a tomato. It has a deep orange color and consumes even when it is slightly under-ripe. This type is generally available during winter from October to December.
On the other hand, Hachiya is an acorn-shaped fruit with dark orange skin, yellow flesh having black stripes, and no seeds.
Japani Phal in English
Japani phal in English is known as Persimmon Fruit or Japanese Persimmon.
جاپانی پھل کھانے سے ناقابل یقین پیچیدہ امراض کا علاج
Japani Phal Nutritional Facts
A 168-gram Japanese persimmon has the following:
- Calories: 118
- Carbohydrates: 31 grams (g)
- Fiber: 6 g
- Protein: 1 g
- Fat: 0.3 g
- Vitamin A: 15% of the Daily Value (DV)
- Vitamin B6 (Pyridoxine): 10% of the DV
- Vitamin C: 14% of the DV
- Vitamin K: 4% of the DV
- Vitamin E: 8% of the DV
- Manganese: 26% of the DV
- Potassium: 6% of the DV
- Copper: 21% of the DV
Japani Phal calories are less which means it is good for weight loss.
Japani Phal Benefits- An absolute winter delight
Japani Phal Benefits in Urdu (Japani Phal ke Fayde)
Some of the japani phal benefits in Urdu are as follows:
1. Reduces Inflammation
Health conditions, including diabetes, arthritis, obesity, and cancer are all associated with chronic inflammation.
Therefore, opting for foods that are enriched with anti-inflammatory compounds can aid in reducing inflammation and lowering disease risk.
Japani phal is a great source of antioxidant Vitamin C. It has 14% of the recommended daily intake of Vitamin C.
Vitamin C aids in protecting cell damage due to oxidation and fights inflammation in the body. It decreases free radical damage by donating an electron to unstable molecules which neutralizes them and prevents further damage.
Japani phal also has flavonoids, carotenoids, and vitamin E, all of which are antioxidants and fight inflammation in the body.
صحت کی حالتیں، بشمول ذیابیطس، گٹھیا، موٹاپا، اور کینسر سبھی دائمی سوزش سے وابستہ ہیں۔
لہٰذا، ایسی کھانوں کا انتخاب کرنا جو سوزش سے بھرپور مرکبات سے بھرپور ہوں سوزش کو کم کرنے اور بیماری کے خطرے کو کم کرنے میں معاون ثابت ہو سکتے ہیں۔
جاپانی پھل اینٹی آکسیڈینٹ وٹامن سی کا ایک بہت بڑا ذریعہ ہے۔ اس میں روزانہ تجویز کردہ وٹامن سی کا 14% ہوتا ہے۔
وٹامن سی آکسیڈیشن کی وجہ سے خلیوں کو پہنچنے والے نقصان سے بچانے میں مدد کرتا ہے اور جسم میں سوزش سے لڑتا ہے۔ یہ غیر مستحکم مالیکیولز کو ایک الیکٹران عطیہ کرکے فری ریڈیکل نقصان کو کم کرتا ہے جو انہیں بے اثر کرتا ہے اور مزید نقصان کو روکتا ہے۔
جاپانی پھل میں فلیوونائڈز، کیروٹینائڈز اور وٹامن ای بھی ہوتے ہیں، یہ سب اینٹی آکسیڈنٹ ہیں اور جسم میں سوزش سے لڑتے ہیں۔
2. Improves Heart Health
Taking japani phal instead of an unhealthy diet and sugary products can improve heart health. It can satisfy the sweet cravings without increasing the calorie count.
Moreover, it also has dietary fiber, flavonoids, antioxidants, etc that benefit heart health and prevent any heart-related risks. Moreover, it is also beneficial in treating high cholesterol levels as it has fiber full of tannins.
Japani phal lowers cholesterol levels which can prevent plaque accumulation in the arteries and promote better heart health.
Some animal studies have shown that it can lower blood pressure as it has gallic acid and tannic acid.
غیر صحت بخش غذا اور شکر والی اشیاء کے بجائے جاپانی پھل لینے سے دل کی صحت بہتر ہوتی ہے۔ یہ کیلوری کی تعداد میں اضافہ کیے بغیر میٹھی خواہشات کو پورا کر سکتا ہے۔
مزید یہ کہ اس میں غذائی ریشہ، فلیوونائڈز، اینٹی آکسیڈنٹس وغیرہ بھی ہوتے ہیں جو دل کی صحت کو فائدہ پہنچاتے ہیں اور دل سے متعلق خطرات کو روکتے ہیں۔ مزید یہ کہ یہ ہائی کولیسٹرول لیول کے علاج میں بھی فائدہ مند ہے کیونکہ اس میں ٹینن سے بھرپور فائبر ہوتا ہے۔
جاپانی پھل کولیسٹرول کی سطح کو کم کرتا ہے جو شریانوں میں پلاک جمع ہونے سے روکتا ہے اور دل کی بہتر صحت کو فروغ دیتا ہے۔
کچھ جانوروں کے مطالعے سے پتہ چلتا ہے کہ یہ بلڈ پریشر کو کم کر سکتا ہے کیونکہ اس میں گیلک ایسڈ اور ٹینک ایسڈ ہوتا ہے۔
3. Improves Skin and Hair Health
Japani phal has Vitamin C, E, and K which are important for skin and hair health. They boost collagen production which provides elasticity to the skin and tightens it.
It also has antioxidants that improve skin health and provide nourishment.
Japani phal can also make your skin tone even and can bolster skin health. It has tannins that have astringent properties helping in minimizing pores and preventing early aging.
4. Aids in Lowering Weight
Japani phal aids in losing weight as it is lower in calories, has high fiber, and has high water content. It can make you feel full for long periods; therefore, adding them to the daily meal plan can fulfill the sweet cravings.
It can also lower the appetite and help in losing weight.
A professional nutritionist in Pakistan can tell you how to include japani phal in your diet to lose weight.
جاپانی پھل میں وٹامن سی، ای اور کے ہوتے ہیں جو جلد اور بالوں کی صحت کے لیے اہم ہیں۔ وہ کولیجن کی پیداوار کو بڑھاتے ہیں جو جلد کو لچک فراہم کرتے ہیں اور اسے سخت کرتے ہیں۔
اس میں اینٹی آکسیڈنٹس بھی ہوتے ہیں جو جلد کی صحت کو بہتر بناتے ہیں اور غذائیت فراہم کرتے ہیں۔
جاپانی پھل آپ کی جلد کو بھی ہموار بنا سکتا ہے اور جلد کی صحت کو بہتر بنا سکتا ہے۔ اس میں ٹیننز ہوتے ہیں جن میں تیزابیت کی خصوصیات ہوتی ہیں جو چھیدوں کو کم کرنے اور جلد بڑھاپے کو روکنے میں مدد کرتی ہیں۔
5. Enhances Eye Health
Vitamin A is an essential vitamin that the body needs to maintain eye health. Vitamin A is a fat-soluble mineral that improves vision as it produces a protein called rhodopsin in the eyes.
Japani phal has 55% of the daily recommended value of Vitamin A. This makes it a rich source of Vitamin A.
Vitamin A ensures the proper functioning of rhodopsin which keeps the eye health in check.
Japani phal also has zeaxanthin, carotenoid antioxidants, and lutein, aiding in lowering the risk of eye diseases and macular degeneration which is related to age.
وٹامن اے ایک ضروری وٹامن ہے جس کی جسم کو آنکھوں کی صحت برقرار رکھنے کی ضرورت ہے۔ وٹامن اے ایک چکنائی میں گھلنشیل معدنیات ہے جو بینائی کو بہتر بناتا ہے کیونکہ یہ آنکھوں میں روڈوپسن نامی پروٹین پیدا کرتا ہے۔
جاپانی پھل میں وٹامن اے کی روزانہ تجویز کردہ قیمت کا 55 فیصد ہوتا ہے۔ یہ وٹامن اے کا بھرپور ذریعہ ہے۔
وٹامن اے روڈوپسن کے مناسب کام کو یقینی بناتا ہے جو آنکھوں کی صحت کو برقرار رکھتا ہے۔
جاپانی پھل میں زیکسینتھین، کیروٹینائڈ اینٹی آکسیڈنٹس اور لیوٹین بھی ہوتے ہیں، جو عمر سے متعلق آنکھوں کی بیماریوں اور میکولر انحطاط کے خطرے کو کم کرنے میں معاون ہیں۔
6. Strengthens Immunity
Japani phal has Vitamin C and beta-carotene which helps in increasing the immunity of the body.
It also increases good bacteria in the gut, preventing various diseases.
It also improves collagen production which is essential for bones and tissues. It can also prevent free radical damage (oxidation) that can cause cancer and many other diseases.
جاپانی پھل میں وٹامن سی اور بیٹا کیروٹین ہوتا ہے جو جسم کی قوت مدافعت بڑھانے میں مدد کرتا ہے۔
یہ آنتوں میں اچھے بیکٹیریا کو بھی بڑھاتا ہے، مختلف بیماریوں سے بچاتا ہے۔
یہ کولیجن کی پیداوار کو بھی بہتر بناتا ہے جو ہڈیوں اور بافتوں کے لیے ضروری ہے۔ یہ فری ریڈیکل نقصان (آکسیڈیشن) کو بھی روک سکتا ہے جو کینسر اور بہت سی دوسری بیماریوں کا سبب بن سکتا ہے۔
7. Improves Digestive Health
Japani phal is enriched with fiber and nutrients that promote digestive health. It is enriched with fiber that regulates bowel movements and prevents constipation.
It also promotes good bacteria in the gut which means it is beneficial for digestive health.
جاپانی پھل فائبر اور غذائی اجزاء سے بھرپور ہوتا ہے جو ہاضمہ کی صحت کو فروغ دیتا ہے۔ یہ فائبر سے بھرپور ہوتا ہے جو آنتوں کی حرکت کو منظم کرتا ہے اور قبض کو روکتا ہے۔
یہ آنتوں میں اچھے بیکٹیریا کو بھی فروغ دیتا ہے جس کا مطلب ہے کہ یہ ہاضمہ صحت کے لیے فائدہ مند ہے۔
Persimmon Fruit: Nutritional Facts and Health Benefits
Japani Phal Side Effects
Like every other fruit, japani phal should also be consumed in moderation. Else, you can face the following side effects of japani phal:
1. Allergic Reaction
Some people can be allergic to the compounds present in japani phal or the whole fruit.
You should look out for the symptoms of allergy after taking japani phal. The allergic symptoms might include, itching, hives, trouble breathing, etc.
If you have any signs of allergy, then get immediate medical attention.
2. High Amounts of Tannins
Japani phal is enriched with tannins. Tannins are natural compounds that give an astringent taste.
Fully ripe persimmons have huge amounts of tannins and can have an unpleasant dry sensation in the mouth.
In addition to this, eating japani phal in high quantities can lead to gastrointestinal issues, including stomach ache, diarrhea, etc.
کھجور مردوں اور عورتوں کے لیے بھرپور فوائد والا حیرت انگیز پھل (Dates)
3. Drug Interactions
Japani phal is enriched with natural compounds that have various benefits; however, they can lower the effectiveness of some medicines. Therefore, if you are taking any medicines, then talk to your doctor about any possible interactions.
You can also watch this video by Ms. Zoha Sohail in which she talks about the 5 Health Benefits of Japani Phal (Japani Phal ke Fawaid | Japani Phal Khane ke Fayde in Urdu).
Is Japani Phal in Pregnancy Good To Use?
Japani Phal in pregnancy is safe to consume but only in moderation.
Japani phal in pregnancy can help to ensure a healthy mother and baby. However, it is advised to consult the best gynecologist in Pakistan before consuming any fruit or food.
Ways to Consume Japani Phal
There are various different ways to consume Japani Phal. Some of the common ways to consume japani phal are as follows:
- Eat it raw with a spoon. Scoop the fruit out and enjoy it.
- Used in salads, jams, muffins, breads, protein bars, etc
- Can be used to make desserts
Final Words
Japani Phal is an orange round fruit that comes from the Diospyros tress. Persimmon is the national fruit of Japan due to which its name in Urdu is Japani Phal. Japani Phal calories are less which means it is good for weight loss.
From improving eyesight to losing weight, and reducing inflammation, Japani Phal benefits in Urdu are innumerable.
However, if you are allergic to the fruit, then avoid taking it or else you might have an allergic reaction.
You can consult the best nutritionist in Pakistan to learn more about Japani Phal and how to incorporate it into your diet to lose weight.
FAQs
1. Is persimmon good for weight loss?
Japani phal is good for weight loss as it has dietary fiber which keeps you full for a long time and fulfills your sugar cravings.
2. Is persimmon good for the skin?
Japani phal has Vitamin C, E, and K which are important for skin and hair health. They boost collagen production which provides elasticity to the skin and tightens it. It also has antioxidants that improve skin health and provide nourishment.